Oblasť - zamestnanci
Výška minimálnej mzdy
Výška minimálnej mzdy podľa nariadenia vlády SR:
Rok
|
Minimálna mzda hodinová pre zamestnanca | Minimálna mzda mesačná pre zamestnanca |
2012 | 1,880 EUR | 327,20 EUR |
2011 | 1,822 EUR | 317 EUR |
Minimálna mzda je čiastka, ktorú je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi za vykonanú prácu.
Výška minimálnej mzdy sa vzťahuje na zamestnancov, ktorý sú:
Výška minimálnej mzdy sa nevzťahuje na osoby pracujúce na základe:
Stravné pri zahraničnej ceste zamestnanca
Stravné (diéty) je cestovná náhrada, ktorá patrí zamestnancovi vyslanému na pracovnú cestu v tuzemsku (v SR) alebo do zahraničia.
Pracovná cesta je čas nástupu zamestnanca na výkon práce do iného miesta, ako je jeho pravidelné pracovisko. Zamestnancovi patrí stravné za každý kalendárny deň pracovnej cesty. Výška stravného je závislá od času trvania pracovnej cesty.
Ak je zamestnanec vyslaný na pracovnú cestu, ktorá trvá menej ako 5 hodín a zamestnávateľ mu neumožní stravovať sa zvyčajným spôsobom, zamestnávateľ zamestnancovi môže poskytnúť sumu stravného patriacu do časového pásma od 5 hodín do 12 hodín alebo mu zabezpečí bezplatné stravovanie.
časové pásmo |
sadzba stravného do 1.9.2012 |
sadzba stravného od 1.9.2012 |
5-12 hod | 3,80 EUR | 4,00 EUR |
12-18 hod | 5,70 EUR | 6,00 EUR |
nad 18 hod | 8,80 EUR | 9,30 EUR |
krajina | mena | sadzba stravného |
Belgicko | euro | 45 EUR |
Česko | česká koruna | 600 CZK |
Francúzsko | euro | 45 EUR |
Poľsko | euro | 37 EUR |
Nórsko | nórska koruna | 420 NOK |
iné | - | - |
Zoznam krajín pre určenie sadzby stravného pri zahraničných pracovných cestách nájdete TU. (zdroj: www.szco.sk)
Zamestnávateľ musí poskytnúť pri zahraničnej pracovnej ceste:
Stravné poskytnuté zamestnancovi
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť stravné zamestnancovi, ktorý odpracuje viac ako 4 hodiny. Podmienkou je však, že zamestnanec pracuje na základe pracovnej zmluvy a nie na dohodu. V prípade ak zamestnanec odpracuje viac ako 11 hodín, tak sa zamestnávateľ môže rozhodnúť či zabezpečí zamestnancovi ďalšie teplé jedlo.
Zamestnávateľ má povinnosť zamestnancovi prispieť na stravu 55 % z ceny jedla. Zamestnávateľ môže poskytovať stravné aj v nižšej hodnote ako je suma 4 EUR. V prípade že zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi stravné lístky, tak minimálna hodnota stravovacej poukážky predstavuje 75 % stravného (75% zo 4 EUR, t.j. 3 EUR).
Zamestnanec počas sviatkov, dovoleniek či práce neschopnosti nemá nárok na stravné lístky.
Zamestnávateľ môže stravovanie zamestnancovi zabezpečiť: